Detectiewerk


Naast praktijkspeuren is het nu ook mogelijk om je hond te trainen als detectie en zoekhond. Dit is een unieke kans in Nederland om dit op sport niveau te kunnen gaan doen. Normaal waren de methodes erg geheim en ook ging het met veel druk en dwang gepaard. De methode die Wesley Visscher mij geleerd heeft is zonder druk of dwang en op een positieve manier. We gebruiken daarbij onder andere de klikker en we gaan op zoek naar de motivatie van werken voor de hond. Deze is bij iedere hond anders, we trainen dus 'op maat' per hond.

 Als je al aan het praktijkspeuren bent is het belangrijk dat je eerst het speuren heel goed beheerst voordat je eventueel het detectie en zoekwerk erbij wilt gaan doen. Het zou namelijk verwarrend kunnen werken voor de hond als hij 2 dingen tegelijk moet doen en dat is niet wenselijk.

 

Motivatie!

Bij het trainen van detectiewerk maken we ook gebruik van de natuurlijke driften van de hond. Deze gebruiken we dan om verder te trainen op zijn/haar manier van verwijzen, waarbij hij steeds langer bij het te verwijzen product zal blijven en daar tenslotte in volhard. We werken hierbij met een klikker en een grote beloning voor de hond. Dit kan zijn zijn favoriete speeltje of een allerlekkerst voertje!

Eenmaal overgezet op de verborgen stof, gaan we de motivatie alleen nog buiten de zoekgebieden en alleen na de 'clicker' gebruiken. In de hogere levels werken we ernaar toe dat zelfs de in het 1e level gebruikte motivatie voorwerp ( speeltje of voer) genegeerd gaat worden en dat de verborgen stof vinden het allerbelangrijkste is!

Als de verwijzing er sterk inzit gaan we werken met verleidingsgeuren en daarna werken we ernaar toe om ook in ruimtes te zoeken en te verwijzen. Hierbij komt het ook op de baasjes aan, want je zal je hond goed moeten kennen/lezen wil je eenmaal in een ruimte gaan zoeken met je hond.

Levels!

Bij TauTrack Speurhonden Opleiding Centrum is de mogelijkheid tot het behalen van certificaten. Ook gaan we trainen om mee te doen met de georganiseerde wedstrijd van Wesley Visscher 'Beste speurhond'.

We beginnen allemaal op Level 1 te trainen met onze honden. Level 1 en 2 cursisten zullen ook door elkaar in de groep zitten. Het leuke eraan is, dat je als level 1 direct kan zien waar je bij level 2 naar toe werkt. De levels 3, 4, 5, en 7 zullen niet op een vaste locatie trainen. Daarom zitten deze cursisten ook wel door elkaar in de groepen, maar apart van de level 1 en 2 die wel op een vaste locatie trainen. De levels 3, 4, 5, 6 en 7 krijgen elke week een update waar er getraind word.

De examens voor Level 1 en 2 worden door mijzelf, Megin (mod 4) of Stefanie (mod 1) afgenomen. Bij Level 2 word er al wel een filmpje ingestuurd naar SIFD, zodat deze mee kijken wat het daadwerkelijke niveau van jou als hond/handler combinatie bent. Level 3 wordt door Nathascha (mod 4) afgenomen.

De examens voor de hogere levels 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 worden door externe instructeurs van SIFD afgenomen volgens hen streng geldende normen.

Veiligheid!

Je kunt je hond op een geur trainen wat je wilt. Het is echter om veiligheidsredenen NIET mogelijk om op explosieven of brandversnellers te zoeken. Dit is een specialistische tak en daarbij moet meegenomen worden dat brandversnellende middelen de gezondheid kunnen schaden van je hond. Verder staat het je vrij om te kiezen welke geur je leuk vind om te trainen. Te denken aan: Geld, tabac, koffie, thee etc.

 

 

 

Wanneer starten de lessen?

Het zijn 6 lessen, waarin je de basis van verwijzen leert. Heb je al eerder mee gedaan aan de cursus, dan werk je op je eigen niveau verder naar Certificaat | of certificaat ||. Dit betekend dat je ook los in de ruimte gaat leren zoeken en met verleidingsgeuren zal gaan werken.


De volgende datums zijn de lessen:                                       

 

START SEPTEMBER 2024
Locatie: Nieuwendijk.
Instructrice: Arijanne Halters (maandag en donderdag)
SIFD LEVEL 1 & 2
START THEORIE: week 35  online

Maandagavond:
2 sept, 30 sept, 14 okt, 28 okt, 11 nov, 25 nov/examen
19.00 en 20.30 (VOL)

Donderdagochtend:

12 sept, 26 sept, 10 okt, 24 okt, 7 nov, 21nov/examen
9.30 (nog 2 plaatsen!)

De locatie level 1 & 2?

N&N Dogtrainers
Rijksweg 40a
Nieuwendijk

 

LEVEL 3+
Instructrice:
Megin Mastenbroek  (maandag)
Arijanne Halters ( donderdag)
THEORIE: week 35  online

Maandagavond:
9 sept, 23 sept, 7 okt, 21 okt, 4 nov
19.00 (VOL) en 20.30 (VOL)

 Donderdagochtend level 3 tm 5:
5 sept, 19 sept, 17 okt, 31 okt, 14 nov
9.30 (VOL) 11.00 (VOL)

 

PRIJS voor de lessenreeks level 1&2: €175,00
Prijs inclusief theorie en examen door een gecertificeerd SIFD examinator!

PRIJS voor de lessenreeks level 3+: €150,00

EXAMEN: zaterdag 30 november 2024
Dit examen is voor level 3 tm 6 en de deel examens voor level 7 tm 11.
Voor de levels 7 en hoger dien je 2x een examen te doen. Deel A en deel B deze worden beide in rekening gebracht.

PRIJS voor Examen: €50,00

 

 

Privé lessen

Arijanne geeft op afspraak privélessen van 30 minuten. Deze worden gegeven op de locatie in Den Hout.
Wil je privélessen afspreken? Mail ons: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of app haar persoonlijk als je al eens een les bij haar gevolgd hebt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de speurwedstrijd van Wesley Visscher is Mieke met Shibi 'Beste speurhond 2016' - Level I, geworden!